niedziela, 11 listopada 2012

Sernikobrownie z wiśniami.

"Osiem to cyfra wyjątkowa,
nie pozwala dojść do słowa.
Usta ciągle ma otwarte,
jak okręgi w niej zawarte.
Opowiada, recytuje,
słowem tworzy i maluje.

Jest bardzo otwarta na nowe rozmowy,
różne historyjki przychodzą jej do głowy.

A jak spojrzysz na nią,
zobaczysz dwa koła -
to Osiem.
Cyfra co milczeć nie zdoła..."

Sernikobrownie z wiśniami.


Składniki:

Masa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej >70%),
200 g masła,
200 g cukru pudru,
3 jajka,
100 g mąki.

Masa serowa:
500 g sera kremowego (użyłem mielonego twarogu na serniki),
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
2 jajka,
100 g cukru pudru.

+ 200 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone.

Wykonanie: piekarnik nastawić na temp. 170 st C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Masło i 200 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 masy wlać do wyłożonej papierem blaszki (tortownica 25 cm).
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej, tworząc „ciapki”. Aby nadać ciastu bardziej dekoracyjny wygląd, można za pomocą wykałaczki porobić „esy floresy” z ciemnego ciasta :) Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec 45-60 minut. (zależy od piekarnika). Studziłem w ciepłym, ale otwartym piekarniku. 
I smacznego.;]
 
 






Wiersz autorstwa "Jola89" ze  strony http://wierszownica.blogspot.co.uk.
Orginalny przepis u Liski na stronie http://whiteplate.blogspot.co.uk/

Ps. Klasyczny przepis znany zapewne każdemu ;] Kto nie próbował niech żałuje bo ma czego :P 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz