niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto brzoskwiniowo-budyniowe.

"Dziewięć jest pracoholikiem.
Bardzo dobrym robotnikiem.
Chętnie mnoży, dzieli, dodaje i odejmuje,
w tym zdecydowanie najlepiej się czuje.

Dziewięć pracę znajdzie wszędzie:
na tramwaju, czy w urzędzie.
W numerze telefonu i na kalkulatorze -
ta cyfra dorabia, gdzie tylko może.
Gdy ją zapytasz, czemu się tak trudzi,
odpowiada "Uwielbiam przebywać wśród ludzi".
A gdy powiesz "Pewnie jesteś zmęczona...?"
Mówi "Ja? Ja jestem swą pracą zachwycona!
I mogę pracować od rana do nocy,
jeśli tylko ktoś potrzebuje mojej pomocy!!!"

Ciasto brzoskwiniowo-budyniowe.


Składniki:

Ciasto:
125 g masła,
2 jajka,
120 g cukru (1/2 szklanki),                             
85 g mąki pszennej (
1/2 szklanki),            
100 g mąki ziemniaczanej (
1/2 szklanki),         
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Budyń:
300 ml mleka,
200 ml syropu z brzoskwiń z puszki,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki cukru.

+ 300 g brzoskwiń z puszki.
+ płatki migdałów do posypania.    

Budyń: mleko połączyć z syropem z puszki brzoskwiń i postępować wg instrukcji na opakowaniu czyli przeważnie zagotować 300ml płynu (mleko+syrop) w pozostałych 200ml wymieszać proszek budyniowy. Kiedy płyn się zagotuje dodać pozostałe 200ml i cały czas mieszać do zgęstnienia. Radzę skosztować czy budyń jest odpowiednio słodki.
 
Ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia po czym przesiewamy do tego samego naczynia, mieszamy. Dodajemy pianę i dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.

Wykonanie: ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki (tortownica 23 cm)., wylać na nie budyń, następnie poukładać brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Posypać płatkami migdałów. Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
I smacznego.;] 

 



Wiersz autorstwa "Jola89" ze  strony http://wierszownica.blogspot.co.uk.
Orginalny przepis u Kingi na http://alebabka.blogspot.co.uk.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz