"Krasnale i elfy
Gotowe stoją,
Już worek pełny na saniach czeka,
Czemu Mikołaj drapie się w głowę?
Co go tak martwi i na co czeka?
A on tak liczy w głowie
I mierzy
Czy brzuch mu się zmieści
W komina wieży!
Więc jeśli znajdziesz prezent na dachu,
Znaczy że wąski masz komin mój brachu!"
Gotowe stoją,
Już worek pełny na saniach czeka,
Czemu Mikołaj drapie się w głowę?
Co go tak martwi i na co czeka?
A on tak liczy w głowie
I mierzy
Czy brzuch mu się zmieści
W komina wieży!
Więc jeśli znajdziesz prezent na dachu,
Znaczy że wąski masz komin mój brachu!"
Dla dużych i małych, na osłodę czy na zgodę ciasto Shrek wam dziś pomoże.
Z okazji Mikołajek tym razem na zielono ;]
Ciasto Shrek.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
Biszkopt:
3 jajka,
70g cukru ,
70g mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
łyżeczka wody.Zielony Budyń:
900 ml zielonego soku (pysio, kubuś lub inny o smaku kiwi, kaktus itp.)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
200 g masła.
Masa śmietanowa:
400 ml kremówki (użyłem double cream),
1 galaretka limonkowa,
4 łyżki cukru pudru,
2/3 szklanki wrzątku do galaretki.
Dodatkowo:
paczka delicji,
1 galaretka agrestowa.
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę(woda, sól), dodajemy powoli cukier i ubijamy dalej aż piana będzie idealnie biała i szklista. Dodajemy żółtka oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Obie mąki mieszamy po czym przesiewamy do tego samego naczynia. Dodajemy sukcesywnie do piany i mieszamy delikatnie łyżką, ruchem jednostronnym, starając się zagarnąć do środka jak najwięcej powietrza. Masę wylewamy na tortownicę (25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 20-25 minut do tzw suchego patyczka.
Budyń: przygotowuję budyń na bazie soku zamiast mleka. Część soku zagrzewam a w pozostałej rozrabiam suche budynie, potem mieszam i podgrzewam aż będzie gęsty.
Budyń miksuję z masłem, uwaga budyń może być cieplejszy niż masło ale nigdy zimniejszy!
Układamy delicje u mnie robię pół na pół.
Masa śmietanowa: zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, do tego dodaję przestudzoną galaretkę przygotowaną w podanej ilości wrzątku. Miksuję i kładę na delicje.
Chowamy do lodówki na ok. 1 godziny. W tym czasie przygotowuję galaretkę agrestowa na 300 ml wody. Przestudzoną galaretkę wylewam na białą masę, chłodzimy w lodówce 2h.
I smacznego.;]
Ps. Mikołajki już za pasem ;d Kto co dostał ?
Ps. Mój mikołaj :>
Ale fajna świnia na kalendarzu adwentowym ^^
OdpowiedzUsuńFigurka też niczego sobie :D
Hehe przecież to jest George ;d
OdpowiedzUsuńA co do figurki to już Warrior Dwarf full Tier 5 :>
ahh stare dobre czasy TBC ;]