niedziela, 20 stycznia 2013

Świąteczny Tort Czekoladowo-Truskawkowy.

"Uprzejmość Anglików wyraża się w ich kłamstwach, 
uprzejmość Amerykanów wyraża się w mówieniu prawdy."

Świąteczny Tort Czekoladowo-Truskawkowy.



Składniki:

Biszkopt:
7 jajek,
300 g cukru pudru,
140 g mąki pszennej,
140 g mąki ziemniaczanej, 
4 łyżeczki kakao,
szczypta soli, 
łyżeczka wody.
 
Krem:
500 g mascarpone,
700 ml kremówki (użyłem double cream),
200 g ciemnej czekolady, 
100 g cukry pudru.
 
Przełożenie:
100 mini bezików,
300 g truskawek,
200 g konfitury truskawkowej,
50 ml golden syrop.  
 
Poncz:
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną.

Dekoracja:
200 g truskawek
100 g herbatników (u mnie rich fingers),
polewa z białej i ciemnej czekolady.
 
Biszkopt: żółtka ucierać z połową cukru, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Białka ubijamy na sztywną pianę(woda, sól), dodajemy powoli resztę cukru i ubijamy dalej aż piana będzie idealnie biała i szklista. Połączyć biała z żółtkami. Obie mąki przyprawę i kakao mieszamy po czym przesiewamy do tego samego naczynia. Dodajemy sukcesywnie do piany i mieszamy delikatnie łyżką, ruchem jednostronnym, starając się zagarnąć do środka jak najwięcej powietrza. Masę wylewamy na tortownicę (27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 35-40 minut do tzw suchego patyczka. 
 
Krem: czekolade roztopić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem sztywna pianę. Serek mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund). Przestudzoną czekoladę (jeszcze ciepła) wymieszać z mascarpone. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. 
 
Przełożenie: konfiturę truskawkową wymieszać z syropem ( opcjonalnie można dodać alkohol).
300 g truskawek posiekać na plasterki. Jeśli nasze bezy są za duże połamać na mniejsze. 
 
Wykonanie: upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty. Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć 1/3 ponczu i ułożyć na nim połowę plasterków z truskawek. Posmarować połową konfitury truskawkowej i wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego. Rozłożyć połowę bezików. Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy ponczem i układamy resztę plasterków. Smarujemy resztą konfitury i ponownie wykładamy 1/3 kremu. Rozkładamy resztę bezików. Przykrywamy ostatnim blatem, lekko dociskając. Nasączamy ostatni blat, resztą naszego kremu  pokrywamy wierz i boki. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem górę dekorujemy połówkami truskawek oraz polewamy polewami czekoladowymi. Boki dekorujemy za pomocą rozkruszonych herbatników.
I smacznego.;]   
 

 Armia świątecznych truskawkowych Mikołajów ;]
 

 
Sentencja autora Bradbury.
Oryginalny przepis  znajdziecie u Asi na http://www.kwestiasmaku.com.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz