czwartek, 30 sierpnia 2012

Qra je ananasa.

"Ba, ale nasze pola i lasy
Bardzo ubogie są w ananasy,
Chociaż - jak mówią sceny z arrasów -
Ongiś kmieć zbierał plon z ananasów
Pastewnych: - Lepiej się krowy pasom -
- powiadał - Dzięki tym ananasom!
I sam dokarmiał się, z potomkami,
Z braku kawioru - ananasami,
Aż po zbyt intensywnych wypasach
Nawet ślad zginął po ananasach,
W związku z czym docent Dyonizy Panas
Rzekł iż "Nec locus ubi ananas".
Pozostał tylko obraz Picassa
Nazwany "Anna je ananasa"
Rejestrowany też błędnie czasem
Pod hasłem "Anna je ananasem"...

Odwrócony placek ananasowy.


Składniki:

Spód:
masło do wysmarowania formy do pieczenia,
2 łyżki cukru,
7 plastrów ananasa z puszki,
13 kandyzowanych czereśni.
 
Masa:
100g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
100g miękkiego masła,
100g cukru,
2 jajka.
 
Wykonanie: nastaw piekarnik na 200 C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Dno formy (24-26 cm średnicy) posyp dwoma łyżkami cukru, następnie ułóż krążki ananasa , tak jak jest to widoczne na zdjęciu. W środek każdego krążka umieść kandyzowaną czereśnię, wypełnij również nimi, przestrzenie po bokach. Do miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wrzuć masło, cukier i jajka, całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 łyżki soku z ananasów i wymieszaj ponownie. Gotową masę wlej do formy do pieczenia. Ciasto piecz 30 minut. Następnie odwróć je delikatnie.
I smacznego.;]




Przepis z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo"
 
Ps. Qra i jak zjesz w końcu ananas ? :>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz