niedziela, 14 października 2012

Curry z kurczakiem i dynią.

"Dwa to cyfra najpiękniejsza,
najsmuklejsza, najzgrabniejsza.
Każdy kształtu jej zazdrości
i tytułu Liczb Piękności.

By napisać cyfrę Dwa,
powiedz sobie "Kwa, kwa kwa"
i pisaka weź w swą dłoń,
lecz pamiętaj - to nie słoń!
To jest łabędź piękny, dumny,
więc jej zapis nie jest trudny.
Najpierw głowa, szyja, brzuch,
potem ogon - łatwy ruch.

A kto ładnie pisze Dwa
w życiu sobie radę da!!!"

Curry z kurczakiem i dynią.


Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka,
200 - 300 g dyni,
1 pomidor,
świeża papryczka chili (ilość do smaku),
400 ml mleka kokosowego w puszce,
125 ml sosu pomidorowego,
200 g (2 torebki) ryżu do podania,
do podsmażenia - 2 łyżki oleju kokosowego lub masła.

Marynata do kurczaka:
sól i pieprz,
1/2 lub 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku),
2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżka drobno startego imbiru,
2 ząbki czosnku, drobno starte,
szczypta mielonego cynamonu,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/2 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
.

Przygotowanie: piersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, cynamonu, oliwy i pasty curry jeśli jej używamy. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.
Odkroić skórę z dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w 1 cm kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, usunąć większość pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, gdy będzie gorący, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż będą zrumienione od spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać. Pod koniec dodać papryczkę chili. Wszystko wyłożyć na talerz.
Do tego samego garnka wlać drugą łyżkę tłuszczu, wrzucić dynię, posolić i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Otworzyć puszkę mleka kokosowego, zebrać z wierzchu (około 3/4 całej puszki) gęstej śmietanki kokosowej i przełożyć ją do miseczki. Pozostałą wodę kokosową dolewać stopniowo po około 2 - 3 łyżki do dyni i w ten sposób gotować ją przez około 5 minut. Dodać pastę pomidorową i gotować przez 3 minuty. W międzyczasie ugotować ryż.
Do dyni dodać zebraną śmietankę kokosową, doprawić solą i gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż dynia będzie prawie cała miękka. Dodać kurczaka i gotować przez 5 minut.
Dodać świeże pomidory i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty, odstawić z ognia i podawać z ugotowanym ryżem.
I smacznego.;]

 
Wiersz autorstwa "Jola89" ze  strony http://wierszownica.blogspot.co.uk.
Oryginalny przepis na http://www.kwestiasmaku.com.
 
Ps. dynia z domowego ogródka od Taty ;] Pierwsza opinia rodziców na curry OSTRE ! ;P next time less spices ;d

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz