"Jeden - zawsze stoi na początku,
wtedy wszystko jest w porządku.
Stoi prosto, bo jest na straży,
o takiej posadzie każda liczba marzy.
Pisze się ją bez kłopotu,
bo jest jak sztacheta z płotu.
Jak sztacheta z małym daszkiem
lub siedzącym na niej ptaszkiem.
Jeden wartość ma niewielką,
lecz jest liczb "dowodzicielką".
wtedy wszystko jest w porządku.
Stoi prosto, bo jest na straży,
o takiej posadzie każda liczba marzy.
Pisze się ją bez kłopotu,
bo jest jak sztacheta z płotu.
Jak sztacheta z małym daszkiem
lub siedzącym na niej ptaszkiem.
Jeden wartość ma niewielką,
lecz jest liczb "dowodzicielką".
Sernik limonkowy na zimno.
Składniki:
Spód:
Spód:
150 g białej czekolady,
2 łyżki mleka.
Masa:
125 ml kremówki (użyłem double cream),
400 g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego,
100 g cukru,
1 limonka,
1 galaretka cytrynowa.
Masa 2:
125 ml kremówki (użyłem double cream),
400 g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego,
100 g cukru,
1 galaretka agrestowa.
Wierzch:
1 galaretka agrestowa,
1 galaretka cytrynowa.
Dekoracja:
1 limonka.
Wierzch: galaretkę agrestową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Chłodną
galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i
wstawić do lodówki, żeby stężała.
Masa/Masa 2: 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić (osobno) w 100ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
Spód: białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Odstawić do ostygnięcia. Herbatniki rozkruszyć (blender, bądź ręcznie). Jeszcze ciepła czekoladę wlać do herbatników, wymieszać. Gotową masę rozprowadzamy równomiernie na dnie tortownicy (26cm). Chłodzimy w lodowce 30min.
Masa: kremówkę ubić. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową oraz sok z limonki. Zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę, dodać kremówkę delikatnie wymieszać. Chłodzimy w lodowce 30min.
Masa 2: kremówkę ubić. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać tężejącą galaretkę agrestową. Zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę, dodać kremówkę delikatnie wymieszać. Chłodzimy w lodowce 30min.
Wierz: z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na wierzchu ciasta. Cytrynową galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wylać na górę ciasta.
Dekoracja: przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.
I smacznego.;]
Wiersz autorstwa "Jola89" ze strony http://wierszownica.blogspot.co.uk.
Oryginalny przepis na http://www.domowe-wypieki.pl.
Ps. wakacje w Polsce zaliczam do udanych ;] Było wesele, dentysta :P ,czas na pichcenie też się znalazł no i heroes z młodym ;D
na czym jest ten sernik??
OdpowiedzUsuńPS> Widzę ktoś jest fanem moich wierszy o cyfrach. Bardzo mi miło. Patrząc na przepisy chyba ja stanę się fanką twojego bloga :)