niedziela, 14 października 2012

Ratatouille pod serową kruszonką.

"Na widok Trzy,
każdy drży.
I głowi się cała cyfr rodzina:
"Co to Trzy wam przypomina?"

Tata mówi zatroskany:
"To są przecież dwa banany!"
Mama klaszcze głośno w dłonie:
"To dwa wzgórza, ale w pionie!"
Siostra też myśli wytrwale:
"To na sobie dwa rogale!"
Brat z wrażenia stłukł donice:
"Czy to nie są dwa księżyce?"

Tak przez cały dzień myśleli,
bo Trzy lepiej poznać chcieli."

Ratatouille pod serową kruszonką.


Składniki: 
2 bakłażany (jeden średni, jeden mały),
2 średnie cukinie,
1,5 papryki czerwonej,
1 papryka żółta,
3 małe cebule,
2 pomidory malinowe,
kilka pomidorków koktajlowych,
2 ząbki czosnku,
oliwa,
zioła świeże (tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta),
zioła suszone (zielona czubrica),
sól, pieprz.


Serowa kruszonka:
100 g żółtego sera,
170 g mąki krupczatki,
100 g masła,
1 łyżeczka soli,
suszone zioła (u mnie 1 łyżeczka czubricy).


Przygotowanie: Bakłażany kroimy na grube plastry, a każdy plaster na dwa lub cztery kawałki. Układamy na durszlaku, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy, płuczemy wodą, i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i odkładamy do większego naczynia. Pokrojoną cukinię (w plastry lub większe kawałki) podsmażamy na tej samej oliwie i gotowe odkładamy do garnka z bakłażanem. Cebulę pokrojoną na ósemki podsmażamy na oliwie, a po chwili dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Dodajemy świeże zioła. Rozmarynu dodajemy całą gałązkę, którą później usuwamy w całości. Natomiast tymianek, miętę, bazylię siekamy i dodajemy do duszonej cebuli i papryki. Razem dusimy kilka minut, aż papryka będzie miękka. Pod koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i pomidory bez skórki, pokrojone w grubą kostkę. Dusimy jeszcze chwilkę, łączymy z cukinią i bakłażanem, doprawiamy do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Delikatnie odcedzając za pomocą łyżki z dziurkami, przekładamy warzywa do żaroodpornego naczynia.

Serowa kruszonka: żółty ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki, razem z żółtym serem, rozcieramy w palcach, aż powstanie sypka kruszonka.
Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika (180 st.) na ok. 30 min.  
I smacznego.;]


 

 Jako dodatek:
Kotleciki z ricotty i cukinii.

Składniki: 
250g serka ricotta,
1 cukinia(ok 300g),
2 jajka,
1-2 posiekane papryczki chilli,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 cytryny,
110g bułki tartej,
olej,
sól i pieprz.

Przygotowanie: obcinamy końce cukinii, ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na 30 min. Białka ubijamy na sztywną pianę. Odciskamy cukinie dodajemy: posiekaną natkę pietruszki, chili, bułkę tartą, serek ricotta, żółtka, wyciskamy sok z cytryny doprawiamy sola i pieprzem i wszystko mieszamy. Do masy dodajemy ubita piane z białek. W zwilżonych woda dłoniach formujemy kotleciki (nie za grube) i smażymy na oleju po 3-4 min z każdej strony.
I smacznego.;]

 A tu już razem z ratatouille:


Oryginalny przepis na  ratatouille http://bistromama.blogspot.co.uk/.
Kotleciki ze strony http://www.video-kuchnia.pl/.
Ps. wszystko zakończone sukcesem ;d Btw kotleciki smakują równie dobrze na zimno.;]
  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz