wtorek, 25 września 2012

Deszczowo...

Marzę wciąż i śnię o tobie
( czasem łzawią oczy ),
że cię znajdę, że posiądę,
aż normy przekroczę.

Że cię wreszcie wezmę w dłonie,

obejmę ustami
i się wessę delikatnie...
Twój sok, jak dynamit

buchnie nagle z siłą lawy

na kubki smakowe,
ciałem wstrząsną słodkie dreszcze,
znowu stracę głowę.

Będę kąsać nieprzytomnie,

gryźć i zęby wbijać
tak, że nie ochroni skórka,
która cię spowija!



Schrupię cię z wielką rozkoszą

mój ty ulubiony,
młody, jędrny, małosolny
ogórku kiszony! 
 
Paella z kurczakiem. 
 
 
Składniki:
500 g mięsa z podudzia kurczaka (bez kości),
100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy),
3 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżka kurkumy,
1 czerwona papryka,
300 g ryżu do paelli (arborio),
1 l bulionu drobiowego,
sól,
pieprz.
 
Do dekoracji:
natka pietruszki,
1 cytryna.
 
Wykonanie: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebule i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 min aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 min, aż mięso będzie złociste. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojona w kostkę, wsypujemy ryż i zalewamy polowa bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnie i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min. Wlewamy pozostałą cześć bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 min. Ryż powinien być al dente. Posypujemy posiekana natka. Podajemy z cząstkami cytryny.
I smacznego.;]

A na deser:
Tarta cytrynowa z bezą.
 
Składniki:
 
Ciasto:
150 g mąki,
25 g cukru,
125 g masła,
1 łyżka wody.
 
Krem:
200 ml soku cytrynowego,
220 g cukru,
3 żółtka,
6 jajek,
20 g mąki,
200 g masła.

Beza:
4 białka,
240 g cukru.

Ciasto: do  dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki schłodzone masło, skraplamy wodą. Zagniatamy ciasto, owijamy w folie i chłodzimy przez 30 min w zamrażalniku. Rozwałkowujemy na okrągły placek i układamy w formie do tarty, zagniatając brzegi. Nakłuwamy widelcem i obciążam fasolkami/kulki ceramiczne.Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut, potem zdejmuję obciążenie i dopiekam jeszcze 5 minut.

Krem: sok z cytryny zagotowujemy ze 120 g cukru i zestawiamy z ognia. Pozostały cukier łączymy  z mąką i wbijanymi stopniowo jajkami oraz żółtkami. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do masy jajecznej wlewamy nieco soku, a resztę znów stawiamy na ogniu. Do gotującego się soku powoli wlewamy masę i zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy posiekane masło i mieszamy. Krem wylewamy na upieczony kruchy spód i wstawiamy do lodówki na 2h.

Beza: białka mieszamy z cukrem i delikatnie podgrzewamy w rondlu. Ubijamy na pianę, którą szprycujemy na ostudzoną tartę. Opalamy palnikiem (bądź pieczemy w piekarniku).
I smacznego.;]



Wiersz autorstwa "malania" ze strony www.kobieta.pl.
Paella z kurczakiem autorstwa Tomek Woźniak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz