niedziela, 23 września 2012

Penne w jogurcie.

Porzucony w trawie.Na krótko
nasycił czyjś głód.
Twarzą pustą-samotny,
wtulony w usychającą pokrzywę.

Cierpienie jego widzę
i nie mogę nic!

Nawet gdy podniosę go,
do śmietnika wrzucę-
już nigdy!już nikt!
sensu w nim nie odnajdzie!

A i pokrzywa taką samą
nie odrodzi się
nigdy!

Niech więc tak pozostaną.

Makaron penne w sosie jogurtowym.


Składniki:
300 g makaronu penne,
400 ml jogurtu naturalnego,
75 g boczku wędzonego,
100 g kiełbasy(jaką kto lubi ;p),
150 g kiełków,
1 łyżka musztardy,
1 kostka rosołowa,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
35 g parmezanu,
1 duża czerwona cebula,
2-3 łyżki oleju,
szczypta płatków chili,
sól,
pieprz.

Do dekoracji:
limonka,
natka pietruszki.

Wykonanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente "na ząb". Kiełbasę boczek pokroić w kostkę i podsmażyć (bez tłuszczu najlepiej w woku) aż się zrumieni, odłożyć na talerzyk. Cebulę pokroić w kosteczkę, wrzucić na woka i zeszklić na tłuszczu po boczku i kiełbasie(dodać olej jeśli potrzeba). Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do cebuli, podsmażyć aż czosnek się zrumieni(nie za długo bo czosnek będzie gorzki) odłożyć do kiełbasy. Kostkę rosołową rozpuścić w 300 ml ciepłej wody. Kiełki podsmażyć na oleju 6-7 minut. Kiełbasę i resztę usmażonych wcześniej składników wrzucić do woka i podsmażyć przed około 5 min. Dołożyć odcedzony makaron wymieszać, parmezan zetrzeć do woka na małych oczkach wszystko doprawić, zalać bulionem i gotować 10-15 min aż bulion wyparuje. Do jogurtu dodać łyżkę musztardy oraz mąkę ziemniaczana wymieszać staranie wlać do woka, mieszając doprowadzić do zagęszczenia nie zagotowania, nie gotować ponieważ jogurt się zetnie.
Serwować z plasterkami limonki posypane natka pietruszki.
I smacznego.;]


  
Wiersz autorstwa "Darśan" ze  strony www.twojecentrum.pl.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz