piątek, 7 września 2012

Wrzesień.

"Gdy ciało na ciało,
Działa z pewną siłą.
To każdemu z tych ciał,
Jest zapewne miło.

Jak jeszcze dodamy,
Ruchy posuwiste.
To wrażenia będą,
Bardzo oczywiste.

Tak wygląda prawo,
Tarcia fizycznego.
Nie, o którym myślę,
Wy - wiecie którego.

Czas mamy matury,
Stąd problem poruszam.
Pomóc chcę młodzieży,
Kiedy zdawać rusza.

Wiem, że przerabiała,
Temat ów dokładnie.
Nie będzie problemu,
Kiedy taki padnie.

Z gracją go opiszą,
Przytoczą przykłady.
Dochowując owszem,
Znajomość ogłady.

A jak już zakończą,
Maturalne starcia.
To wrócą ochoczo,
Zgłębiać prawo tarcia."

Tarta warzywna.


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
1 żółtko,
50-60 ml wody,
odrobina soli.

Farsz:
2 papryki,
1 seler naciowy,
1-2 cebule,
3 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
2 jajka,

3 pomidorki,
2/3 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki soli,
kilka plasterków sera,
ew. ser feta sałatkowy (miękki).


Wykonanie: masło posiekać i połączyć z mąką i solą. Zagnieść, a jeśli się nie łączy, dolać więcej zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować warzywa. Wszytko pokroić(pomidorki przekroić na dol i zostawić na koniec) i po kolei podsmażyć na patelni. Po godzinie, wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim foremkę do tarty, wykładam papierem do pieczenia i obciążam fasolkami/kulki ceramiczne.Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut, potem zdejmuję obciążenie i dopiekam jeszcze 5 minut. Następnie roztrzepać jajka i wymieszać je z jogurtem i mąka(przyprawić wedle gustu). Gdy ciasto się już upiecze, należy wyłożyć na nie farsz, plasterki sera/feta, pomidorki i zalać wszystko masą jajeczną. Wstawiam na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
I smacznego.;]




A na deser polecam ptasie mleczko.
 

 Składniki:

450 g jogurtu naturalnego,
galaretka truskawkowa,
galaretka cytrynowa,
40 g cukru pudru,
450 g ananasów w puszcze.

Wykonanie: galaretkę truskawkowa przygotować w 300 ml wody, ostudzić. Ananasy odsączyć, sok pozostawić do galaretki. Odsączone ananasy zmiksować w blenderze odstawić. Galaretkę cytrynowa przygotować z soku ananasa, ostudzić wymieszać z ananasem, wstawić do lodówki.
Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę truskawkowa, przeląc do kubeczków. Chłodzimy w lodówce 30min. Schłodzone ostrożnie zalewamy musem z galaretki.
Ponownie chłodzimy w lodówce 1h.
I smacznego.;]

 Wiersz autorstwa "Grand" ze strony www.kobieta.pl.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz