środa, 7 sierpnia 2013

Kokosowe Tiramisu



Składniki:
80 g wiórków kokosowych,
100 g biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty),
200 ml letniego mleka wymieszane z 50 ml likieru kokosowego,
250 g serka mascarpone, schłodzonego,
2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie),
4 łyżki drobnego cukru,
2 łyżki likieru kokosowego.

Wykonanie: na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i podprażyć, na średniej mocy palnika, cały czas mieszając, do zrumienienia.
Przygotować 4 pucharki. Połowę biszkoptów przyciąć do rozmiarów pucharków, nasączyć w mleku wymieszanym z likierem kokosowym, na chwilę je w nim zanurzając, ułożyć na dnie naczynia.
Białka odseparować od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty kogel mogel. Dodać pozostałe 2 łyżki likieru kokosowego i mascarpone, wymieszać do połączenia i otrzymania kremu o musowej konsystencji. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać.
Połowę otrzymanej masy wyłożyć do pucharków na przygotowaną wcześniej warstwę biszkoptów, wyrównać. Posypać połową wiórków kokosowych.
Czynność powtórzyć - w pucharkach ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w mleku z likierem kokosowym, przykryć pozostałym kremem, wyrównać. Posypać resztą wiórków kokosowych. Pucharki przykryć przezroczystą folią spożywczą, by deser nie chłonął zapachów z lodówki. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać.
I smacznego.;]


Oryginalny przepis  znajdziecie u Doroty  na http://www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz