poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Tort Amaretto.


Składniki:

Biszkopt:
5 jajek,
160 g cukru ,
130 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
szczypta soli, 
łyżeczka wody.
 
Krem:
500 g mascarpone,
500 ml kremówki (użyłem double cream),
60 g cukru pudru,
150 ml likieru Amaretto.
 
Przełożenie:
200 g konfitury wiśniowej.

Poncz:
3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto.

Dekoracja:
40 ciastek Amaretti,
czekoladowe ziarenka kawy ( u mnie 17 ).

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę(woda, sól), dodajemy powoli cukier i ubijamy dalej aż piana będzie idealnie biała i szklista. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Obie mąki mieszamy po czym przesiewamy do tego samego naczynia. Dodajemy sukcesywnie do piany i mieszamy delikatnie łyżką, ruchem jednostronnym, starając się zagarnąć do środka jak najwięcej powietrza. Masę wylewamy na tortownicę (23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 35-45 minut do tzw suchego patyczka. 
Wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.

Krem: kremówkę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder. Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.

Wykonanie: biszkopt kroimy ostrym nożem na 3 równe blaty. Na paterę położyć pierwszy blat,  nasączyć 1/3 ponczu. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.
Przykrywamy kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem lekko dociskając. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem. Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.
I smacznego.;]


Oryginalny przepis  znajdziecie u Kingi na http://kingaparuzel.pl.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz