niedziela, 4 sierpnia 2013

Torcik Truskawkowo grysikowy.


Składniki:
Masa grysikowa: 
300 g herbatników,
650 ml mleka,
120 g masła,
200 g Nutelli,
90 g kaszy manny.

Masa truskawkowa:
500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce),
350+100 ml wody,
100 g cukru,
90 g kisielu truskawkowego w proszku (3 opakowanie),
łyżeczka czerwonego barwnika (opcjonalnie). 

Masa jogurtowa:
500 ml jogurtu greckiego,
300 ml kremówki (użyłem double cream),
200 g musu truskawkowego przetartego przez sitko,
80 g cukru pudru,
15 g żelatyny.

Masa grysikowa: blaszkę 25x30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników. Mleko, masło, cukier i Nutellę łączymy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy cienkim strumieniem kaszę cały czas mieszając trzepaczką aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę grysikową wylewamy na herbatniki, wyrównujemy łyżką i od razu układamy na niej drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na około godzinę by masa przestygła.

Masa truskawkowa: kisiele mieszamy z 100 ml wody. Mus truskawkowy, pozostałą wodę i cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy cienkim strumieniem kisiel i szybko oraz intensywnie mieszamy. Stale mieszając gotujemy nie dłużej niż minutę. Gorącą masę truskawkową wylewamy na herbatniki i odstawiamy do przestygnięcia.

Masa jogurtowa: żelatynę zalewamy gorącą wodą i energicznie mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy na około 10 minut. Jogurt mieszamy przy pomocy trzepaczki ze śmietanką, cukrem i musem truskawkowym. Na koniec dodajemy żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na 3h.
Pokrojone ciasto podajemy z sosem z owoców leśnych.
I smacznego.;]

Oryginalny przepis znajdziecie u Kasi na http://gotowaniecieszy.blox.pl
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz