"Niech nikt lepiej go nie czyta
A dlaczego niech nie pyta
Nie ma dobrych on wartości
Nie pobudzi też do złości
Jest on pusty, bez morału
Nie, nie pełny jest banału
Nic tu nie ma o miłości
Napisałem go z litości
Z nudów napisałem wiersz
Sensu nie ma żaden wers
Ale jednak napisałem
Tak zrobiłem, bo tak chciałem"
A dlaczego niech nie pyta
Nie ma dobrych on wartości
Nie pobudzi też do złości
Jest on pusty, bez morału
Nie, nie pełny jest banału
Nic tu nie ma o miłości
Napisałem go z litości
Z nudów napisałem wiersz
Sensu nie ma żaden wers
Ale jednak napisałem
Tak zrobiłem, bo tak chciałem"
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Gâteau)
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
6 jajek,
150 g drobnego cukru ,
150 g mąki pszennej,
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej,
150 g masła,
szczypta soli,
łyżeczka wody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego(dla aromatu).Masa wiśniowa:
450 g mrożonych wiśni bez pestek,
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzanej,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
100 ml kompotu z wiśni(lub syropu po wiśniach z puszki),
50 ml likiery wiśniowego.
Masa:
600 ml bardzo gęstej śmietany(użyłem double cream),
4 łyżki cukru pudru.
Syrop do nasączenia blatów :
50 ml soku z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki),
50 ml likieru wiśniowego.
Do dekoracji:
czekoladowe rurki(chocolate curls
),
12 wiśni.
Biszkopt: masło
zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości.
Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka
ubić z solą, woda łyżeczka, cukru waniliowego na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej
mikstury.
Ciasto
przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w
temperaturze 170ºC 40 minut ( do tzw. suchego
patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Masa wiśniowa: Wszystko
dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak
kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
Masa: śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Wykonanie: Na
paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego
wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym
blatem, znów nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej,
kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć.
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, zrobić 12 kleksów, ozdobić wiśniami i czekoladowymi rurkami.
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, zrobić 12 kleksów, ozdobić wiśniami i czekoladowymi rurkami.
I smacznego.;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz