czwartek, 26 lipca 2012

Black Forest Gâteau


"Niech nikt lepiej go nie czyta
A dlaczego niech nie pyta
Nie ma dobrych on wartości
Nie pobudzi też do złości

Jest on pusty, bez morału
Nie, nie pełny jest banału
Nic tu nie ma o miłości
Napisałem go z litości

Z nudów napisałem wiersz
Sensu nie ma żaden wers
Ale jednak napisałem
Tak zrobiłem, bo tak chciałem"

Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Gâteau)

 

 

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek,
150 g drobnego cukru ,
150 g mąki pszennej,
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej,
150 g masła,
szczypta soli, 
łyżeczka wody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego(dla aromatu).

Masa wiśniowa:

450 g mrożonych wiśni bez pestek,
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzanej,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
100 ml kompotu z wiśni(lub syropu po wiśniach z puszki),
50 ml likiery wiśniowego.

Masa:

600 ml bardzo gęstej śmietany(użyłem double cream),
4 łyżki cukru pudru.

Syrop do nasączenia blatów :

50 ml soku z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki),
50 ml likieru wiśniowego.

Do dekoracji:

czekoladowe rurki(chocolate curls ),
12 wiśni.

Biszkopt: masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą, woda łyżeczka, cukru waniliowego na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC 40 minut ( do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Masa wiśniowa: Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.

Masa: śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć.
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, zrobić 12 kleksów, ozdobić wiśniami i czekoladowymi rurkami.
I smacznego.;]  








 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz