poniedziałek, 16 lipca 2012

Pudding.

"...znów za oknem pada deszcz
do drzwi puka mokry ranek
tak bez ciebie smutno jest
tak mi ciebie brak kochanie
coś skończyło dawno się
kiedy nawet nie pamiętam..."


Pudding z białej czekolady.


Składniki:
500 ml mleka,
2 łyżki brązowego cukru,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
1 żółtko,
60 g białej czekolady.

Dekoracja:
kawałki truskawek, listki mięty. 

Przygotowanie: odmierzamy pół szklanki mleka, dodajemy do niego żółtko, ekstrakt i mąkę, dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wraz z cukrem umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Wlewamy mleko z mąką, gotujemy ciągle mieszając, aż płyn zacznie się gotować. Zmniejszamy ogień, wsypujemy połamaną czekoladę, gotujemy chwilkę dalej mieszając, aż całość zgęstnieje, a czekolada się rozpuści. Przelewamy do naszych przygotowanych naczyń. Ozdabiamy truskawkami i listkami mięty. Pudding możemy podawać na ciepło lub na zimno.
I smacznego.;]




Przepis pobrany z http://filozofiasmaku.blogspot.co.uk/ autorstwa  Panna Malwina.

1 komentarz:

  1. Witaj, jest to mój autorski przepis, który znajduje się na blogu Filozofia Smaku. Cieszę się, że z niego skorzystałeś, ale prosiłabym Cię o zamieszczenie informacji, kto jest jego autorem.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń