" Do szczęścia potrzeba Ci tylko ptasiego mleczka, czyli rzeczy nieistniejącej."Po moich udanych zakupach postanowiłem zrobić ptasie mleczko, i już na samym początku pojawił się problem jakie bo przepisów na ptasie mleczko jest naprawdę masa tak wiec zebrałem kilka i stworzyłem jeden który spełniał moje wymagania :>
Serowo-brzoskwiniowe ptasie mleczko.
Składniki:
Biszkopt:
2 jaja,
50g cukru ,
Biszkopt:
2 jaja,
50g cukru ,
60g mąki pszennej,
szczypta soli,
łyżeczka wody,
łyżeczka cukru waniliowego(dla aromatu).
Masa:
4 waniliowe serki homogenizowane (u mnie Danio),
1 galaretka cytrynowa,
250g brzoskwiń (waga bez soku ofc;p).
Masa:
4 waniliowe serki homogenizowane (u mnie Danio),
1 galaretka cytrynowa,
250g brzoskwiń (waga bez soku ofc;p).
Masa 2 :
1/2 l śmietany 30%(użyłem double cream),
4 lyzki cukry pudru,
łyżeczka cukry waniliowego,
2 łyżki żelatyny.
Dekoracja:
1 galaretka pomarańczowa,
350g brzoskwiń.
Biszkopt: z dwóch białek ubij pianę do sztywności(dodaj szczyptę soli i łyżeczkę wody i cukry waniliowego).
Utrwal dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Gdy piana jest ubita,
dodaj mąkę (wcześniej przesiana) i całość delikatnie wymieszaj. Masę
wylej na tortownicę i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25
minut do tzw suchego patyczka.
Masa: galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody, ostudzić. Kiedy
zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Brzoskwinie
pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać, wyłożyć na
biszkopty. Schłodzić.(1h)
Masa 2/Dekoracja : w 1/2 szkl. gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, waniliowym dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową. brzoskwinie pokroić na paski, rozłożyć na masie śmietankowej.
Przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać
nią brzoskwinie. Schłodzić w lodówce.(1h)
I smacznego.;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz