"życie nie jest
w kropki różowe
jak myślą
małe dziewczynki
ma kwadraty
paski
i ostre trójkąty
o barwie
ciemnej i jasnej
czasami jest
też w kratkę
niekoniecznie
optymistyczną
i każdy marzy
by było
choć gładkie
i nie nużyło
szarzyzną"
Śmietanowo-jogurtowo-truskawkowe ptasie mleczko.
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
3 jaja,
70g cukru ,
70g mąki pszennej,
szczypta soli,
łyżeczka wody,
łyżeczka cukru waniliowego(dla aromatu).
Masa:
500 ml bardzo gęstej śmietany (użyłem double cream),
Masa:
500 ml bardzo gęstej śmietany (użyłem double cream),
350 g jogurtu naturalnego,
2 galaretki truskawkowe,
cukier waniliowy,
cukier waniliowy,
35 g cukry pudru(3 łyżki),
30 g cukru,
800 g truskawek(średniej wielkości ;d).
Biszkopt: z trzech białek ubij pianę do sztywności.
Utrwal dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Gdy piana jest ubita,
dodaj mąkę(wcześniej przesiana) i całość delikatnie wymieszaj. Masę
wylej na tortownicę(24 cm) i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25
minut do tzw suchego patyczka.
Masa: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody (zgodnie z opisem na opakowaniu
tylko wody mniej) i odstawiamy do ostygnięcia. Odkładamy 22 małe
truskawki (do przybrania,6 zostawiamy z listkami), pozostałe miksujemy z cukrem na jednolity
mus.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, waniliowym. Do bitej śmietany dodajemy jogurt i mieszamy na jednolita masę, na koniec dodajemy mus truskawkowy i mieszamy(drewniana łyżka bądź łopatka kuchenna).
Do tak przygotowanej masy wlewamy przestudzone galaretki (ważne aby nie
zaczęły jeszcze krzepnąć i w zetknięciu z chłodną masą nie zrobiły się
żelatynowe nitki) i szybko łączymy na jednolity krem. Całość wlewamy do
tortownicy. Schłodzić w lodówce.(25min). Krzepnącą masę przybieramy odłożonymi truskawkami i z powrotem do lodówki(2-3g) .
Wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed podaniem.
I smacznego.;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz