niedziela, 22 lipca 2012

Truskawkowe ptasie mleczko.


"życie nie jest
w kropki różowe
jak myślą
małe dziewczynki

ma kwadraty
paski
i ostre trójkąty
o barwie
ciemnej i jasnej

czasami jest
też w kratkę
niekoniecznie
optymistyczną

i każdy marzy
by było
choć gładkie
i nie nużyło
szarzyzną"

Śmietanowo-jogurtowo-truskawkowe ptasie mleczko. 



Składniki:
 
Biszkopt:

3 jaja,
70g cukru ,
70g mąki pszennej,
szczypta soli, 
łyżeczka wody,
łyżeczka cukru waniliowego(dla aromatu).

Masa:

500 ml bardzo gęstej śmietany (użyłem double cream),
350 g jogurtu naturalnego,
2 galaretki truskawkowe,
cukier waniliowy,
35 g cukry pudru(3 łyżki),
30 g cukru,
800 g truskawek(średniej wielkości ;d). 
 
Biszkopt: z trzech białek ubij pianę do sztywności. Utrwal dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Gdy piana jest ubita, dodaj mąkę(wcześniej przesiana) i całość delikatnie wymieszaj. Masę wylej na tortownicę(24 cm) i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut do tzw suchego patyczka.

Masa: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody (zgodnie z opisem na opakowaniu tylko wody mniej) i odstawiamy do ostygnięcia. Odkładamy 22 małe truskawki (do przybrania,6 zostawiamy z listkami), pozostałe miksujemy z cukrem na jednolity mus.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, waniliowym. Do bitej śmietany dodajemy jogurt i mieszamy na jednolita masę, na koniec dodajemy mus truskawkowy i mieszamy(drewniana łyżka bądź łopatka kuchenna). 
Do tak przygotowanej masy wlewamy przestudzone galaretki (ważne aby nie zaczęły jeszcze krzepnąć i w zetknięciu z chłodną masą nie zrobiły się żelatynowe nitki) i szybko łączymy na jednolity krem. Całość wlewamy do tortownicy. Schłodzić w lodówce.(25min).  Krzepnącą masę przybieramy odłożonymi truskawkami i z powrotem do lodówki(2-3g) .
Wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed podaniem.
I smacznego.;]
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz