poniedziałek, 3 czerwca 2013

Aksamitny czekoladowy sernik z wiśniami

Aksamitny czekoladowy sernik z wiśniami.


Składniki:

Spód:
100 g ciastek digetive,
40 g masła,
1 łyżka kakao.
 
Masa: 
300 ml kremówki (użyłem double cream),
500 g serka mascarpone,
130 g cukru pudru,
300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej,
500 g świeżych wiśni, wydrylowanych.
 
Wykonanie: serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Dodać wiśnie, wymieszać.
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem oprószyć kakao.
I Smacznego.;]

 
Oryginalny przepis  znajdziecie u Doroty  na http://www.mojewypieki.com.

Ps. zagubione foto z dnia kobiet ;d

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz