środa, 5 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym.

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym.


Składniki:

Spód:

4 jajka, białka i żółtka oddzielnie,
150 g cukru pudru,
45 g kakao przesianego.

Mus cytrynowy:
pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (125 ml),
4 żółtka,
120 g masła w temperaturze pokojowej,
250 ml  kremówki (użyłem double cream),
250 g cukru.
Spód: w misie miksera utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę - kogel mogel. Dodać przesiane kakao, zmiksować (masa zgęstnieje). W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy kakaowej, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki (będzie to trudne, ponieważ masa kakaowa jest gęsta, ale powoli, powoli..). Powinna powstać puszysta, kakaowa masa.
Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto powinno wyrosnąć, po przestudzeniu lekko opaść. Pozostawić je zapięte w tortownicy.

Mus cytrynowy: w garnuszku zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia cukru, zdjąć z palnika. W misie miksera utrzeć żółtka z pozostałą połową szklanki cukru na jasną i gęstą masę - kogel mogel. Do kogla - mogla dodawać stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując. Następnie całość przelać z powrotem do garnuszka i ugotować budyń, mieszając (uwaga: będzie się bardzo przypalać..). Gdy budyń zabulgocze, zdjąć z palnika. 
Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, końcówką do ubijania białek, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość, przez kilkanaście minut.
Masło rozmiękczyć - włożyć na kilkanaście sekund na najmniejszą moc do mikrofali lub postawić obok kaloryfera. Łyżka po łyżce dodawać masło do ubitej masy, cały czas miksując. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do zmiksowanej masy, delikatnie wymieszać szpatułką.
Mus przełożyć na wystudzony spód czekoladowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i skórką otartą z cytryny.
I smacznego.;]


Oryginalny przepis  znajdziecie u Doroty  na http://www.mojewypieki.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz