czwartek, 6 czerwca 2013

Torcik Wiosenny.


Składniki:

Biszkopt: 

4 jajka białka i żółtka oddzielnie,

120 g cukru,

90 g mąki pszennej,

25 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki),

szczypta soli, 

1 łyżeczka wody.




Mus Truskawkowy:
450 g mrożonych truskawek,
2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
100 g cukru pudru,
30 g cukru waniliowego,
10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa),
500 ml  kremówki (użyłem double cream).

  

Wierzch:

400 ml  kremówki (użyłem double cream),

3 łyżki syropu truskawkowego.


Poncz:
10 łyżek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną.

Biszkopt:
żółtka ucierać z połową cukru, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Białka ubijamy na sztywną pianę(woda, sól), dodajemy powoli resztę cukru i ubijamy dalej aż piana będzie idealnie biała i szklista. Połączyć biała z żółtkami. Obie mąki mieszamy po czym przesiewamy do tego samego naczynia. Dodajemy sukcesywnie do piany i mieszamy delikatnie łyżką, ruchem jednostronnym, starając się zagarnąć do środka jak najwięcej powietrza. Masę wylewamy na tortownicę (25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 40 minut do tzw suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie odstawić go na blat. Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
Mus Truskawkowy: wsypać zamrożone truskawki do garnka, przykryć i podgrzewać na większym ogniu przez około 3 minuty, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem lub zamieszać. Odstawić z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrozić. Wylać na sitko zawieszone na nowym garnku lub misce i przetrzeć łyżką lub tłuczkiem. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) - wyrzucić. Przetarty mus zachować (powinno wyjść około 1 szklanki). Dodać do niego sok z cytryny, 5 łyżek cukru pudru i cukier wanilinowy. Całkowicie ostudzić.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w małym rondelku) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki). Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić. Ostudzić jeśli mus się ocieplił.
Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo pozostałe 3 łyżki cukru pudru. Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.

Wykonanie: pierwszy blat włożyć z powrotem do tortownicy, zapiąć obręcz, biszkopt skropić 4 łyżkami nasączenia. Wyłożyć mus i wstawić do lodówki do zastygnięcia (około 2 godziny, albo krócej, mus nie musi być idealnie sztywny). Przykryć drugim blatem, skropić nasączeniem i wstawić do lodówki na kilka godzin do czasu aż środkowy mus zastygnie. Torcik możemy zrobić dzień wcześniej.

Wierzch: w czystej misce ubić śmietanę na sztywno, połową śmietany pokryć boki tortu, do reszty dodać syrop truskawkowy i zmiksować, rozsmarować na wierzchu tortu.
Boki udekorować pokruszonymi herbatnikami a wierzch plasterkami truskawek. 

I smacznego.;]   






Oryginalny przepis  znajdziecie u Asi na http://www.kwestiasmaku.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz