poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zaległości...

Zaległości...

Podwójnie odwrócony torcik ananasowy.



Składniki:

Spód 1:
masło do wysmarowania formy do pieczenia,
2 łyżki cukru,
7 plastrów ananasa z puszki,
13 kandyzowanych czereśni.
 
Masa 1:
100g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
100g miękkiego masła,
100g cukru,
2 jajka.
 
Spód 2:
masło do wysmarowania formy do pieczenia,
2 łyżki cukru,
Masa 2:
100g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
100g miękkiego masła,
100g cukru,
2 jajka.
 
Przełożenie:
100 g konfitury wiśniowej,
250 ml  kremówki (użyłem double cream),
1 łyżka cukru pudru. 
 
Wykonanie spód 1: nastaw piekarnik na 200 C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Dno formy (24-26 cm średnicy) posyp dwoma łyżkami cukru, następnie ułóż krążki ananasa , tak jak jest to widoczne na zdjęciu. W środek każdego krążka umieść kandyzowaną czereśnię, wypełnij również nimi, przestrzenie po bokach. Do miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wrzuć masło, cukier i jajka, całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 łyżki soku z ananasów i wymieszaj ponownie. Gotową masę wlej do formy do pieczenia. Ciasto piecz 30 minut. 

Wykonanie spód 2: nastaw piekarnik na 200 C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Dno formy (24-26 cm średnicy) posyp dwoma łyżkami cukru. Do miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wrzuć masło, cukier i jajka, całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 łyżki soku z ananasów i wymieszaj ponownie. Gotową masę wlej do formy do pieczenia. Ciasto piecz 30 minut.

Wykonanie : Blat ciasta bez owoców ułożyć na paterze. Posmarować konfiturą wiśniową. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać. Na górę położyć blat ciasta z ananasami. 
I Smacznego.;] 


 
Wersja bez wisienek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz