Zaległości...
Podwójnie odwrócony torcik ananasowy.
Składniki:
Spód 1:
Spód 1:
2 łyżki cukru,
7 plastrów ananasa z puszki,
13 kandyzowanych czereśni.
Masa 1:
100g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
100g miękkiego masła,
100g cukru,
2 jajka.
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
100g miękkiego masła,
100g cukru,
2 jajka.
Spód 2:
masło do wysmarowania formy do pieczenia,
2 łyżki cukru,
Wykonanie spód 1: nastaw piekarnik na 200 C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Dno
formy (24-26 cm średnicy) posyp dwoma łyżkami cukru, następnie ułóż
krążki ananasa , tak jak jest to widoczne na zdjęciu. W środek każdego
krążka umieść kandyzowaną czereśnię, wypełnij również nimi, przestrzenie
po bokach. Do
miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wrzuć masło, cukier i
jajka, całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 łyżki soku z
ananasów i wymieszaj ponownie. Gotową masę wlej do formy do pieczenia.
Ciasto piecz 30 minut. 2 łyżki cukru,
Masa 2:
100g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
100g miękkiego masła,
100g cukru,
2 jajka.
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
100g miękkiego masła,
100g cukru,
2 jajka.
Przełożenie:
100 g konfitury wiśniowej,
250 ml kremówki (użyłem double cream),
1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie spód 2: nastaw piekarnik na 200 C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Dno formy (24-26 cm średnicy) posyp dwoma łyżkami cukru. Do miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wrzuć masło, cukier i jajka, całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 łyżki soku z ananasów i wymieszaj ponownie. Gotową masę wlej do formy do pieczenia. Ciasto piecz 30 minut.
Wykonanie : Blat ciasta bez owoców ułożyć na paterze. Posmarować konfiturą wiśniową. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać. Na górę położyć blat ciasta z ananasami.
I Smacznego.;]
Wersja bez wisienek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz